10 Eylül 2017 Pazar

Sonbahar Çiçekleri ve Çay




“Sonbaharda çiçeklerden bahsetmek iyi gelir. İnsanın içini ilkbahardaymış gibi ümitle doldurur.”
Ne güzel söylemiş Paulo Coelho…

Çiçeklerden, bitkilerden bahsetmek ve hatta yeni bir mevsime bir fincan bitki çayıyla merhaba demek güzel bir moral desteği olabilir. Doğada sarı ve kırmızı tonlarının yoğunlaştığı sonbahar mevsiminde serinleyen hava ile bitki örtüsünün gelişimi duraksar. Ardından yaklaşan soğuklar, tüm doğayı yoğun bir dinlenme dönemine alır. Her şeye rağmen hala bizler için farklı çiçek seçenekleri mevcuttur.

Çay bitkisi çok farklı çeşitleriyle her mevsim için lezzetli seçenekler sunuyor aslında. Peki sonbaharda hangi çeşitleri tercih etmeliyiz? Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek en önemli nokta çünkü gerek kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirmek gerekse artan gece gündüz ısı farkı gibi sebeplerle soğuk algınlıklarının yaygınlaşması bu dönemde başlıyor.

Chai baharatlı karışım çayları tercih edebiliriz. Kakule, karanfil, tarçın ve zencefil baharatlarının karışımına genel olarak chai denir. Beyaz çay, yeşil çay veya kırmızı çayla yapılacak chai karışımları hem soğuk günlerde içimizi ısıtır hem de içeriğindeki bileşenler ile bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
Bağışıklık sistemi güçlendiren çay çeşitlerinden bir sonraki yazımızda detaylı bahsedeceğiz. Hala ılık havalar hakimken sonbaharda doğanın bizlere sunduğu bitkilerden konuşalım istiyoruz biraz daha ..

Mesela medine çiçeği hem şirin görüntüsüyle hem de faydalarıyla sonbaharla birlikte bizlere merhaba diyor. Ponpon şeklinde olan mor ve beyaz renkli çiçekleri en çok sonbaharda açar. Yazdan sonra havalar serinlemeye başlayınca, tercih edilen çiçeklerin başında gelir. Ateş düşürmede, eklem ağrılarını gidermede ve boğaz içi yaralarını iyileştirmede yardımcıdır. Tek başına ya da karışımlarda az miktarda kullanarak çayını tüketebilirsiniz.

Portakal nergisi de turuncu rengiyle en çok sonbaharda çiçeklenmeye başlar. Bol miktarda C vitamini içeren ve aynısafa ismiyle de bilinen bu bitki bademcik iltihabı ve sinüzit rahatsızlıklarında olumlu etkiye sahiptir.

Hem hoş renkleri hem de faydaları ile bu iki çiçeğin kuru yapraklarını biz de karışımlarımızda kullanıyoruz. Tabi ki sonbaharda bizlere hem görsellik hem faydalar sunan daha bir çok çiçek var.
Bunlardan bazıları sıklamen, kasımpatı, yıldız çiçeği, zinya, açelya, kozmos, Atatürk çiçeği ve kadife çiçeğidir.

Sonbahar yazın kavurucu günlerinden sonra biraz uzak kaldığımız bir fincan sıcak çaya tekrar merhaba dediğimiz bir mevsimdir. İster bir kitap eşliğinde ister güzel bir dost sohbetinde keyifli çay saatleri yaşayacağımız günlere merhaba diyelim hep birlikte...


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder