25 Aralık 2017 Pazartesi

Karışım Çay Hazırlarken Çiçek Yaprakları




Bir yılı uğurlamak üzere olduğumuz 2017 yılının son haftasına girdik sonunda. Bu yılın son yazısını rengarenk çiçeklere ayırmak istedik. Farklı yeni karışımlar hazırlayıp, çiçeklerin hoş görüntüleriyle süslenen keyifli çaylarla merhaba diyelim istedik yeni gelen yıla.

Bize çay bitkisini sunan doğa; içtiğimiz beyaz, yeşil ve siyah çayla harmanlamamız için de farklı çiçek yapraklarını da sunuyor. Hem görüntüleriyle hem faydalarıyla birbirinden değerli çiçeklerle farklı aromalar elde edebiliriz. Hangi çeşidi içiyorsak bir tutam çiçek yaprağı eklemek yeterli olacaktır.

Bunlardan ilki Yasemin Tomurcukları. Bitki ekildikten yaklaşık 6 ay sonra bahar veya yaz aylarında çiçek açmaya başlar. Gerçek yaseminin oval, parlak yaprakları vardır ve çiçekleri hafif yapışkandır. Antioksidan özelliği ile yasemin çayı yaşlanmanın fiziksel etkilerini geciktirir. Pek çok diyetisyen tarafından diyet programlarına dahil edilmektedir çünkü tatlı tadı çay ya da kahveyi şekerli içenlerin şeker kullanmadan sıcak içecek içmesini sağlar ve yağ yakılmasını teşvik eder. Bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyon belirtilerini azaltır.

Nergis çiçeğinin hikayesi eski Yunan Uygarlıklarında çok fazladır. Yunanca latin bir sözcük olan narkotik kelimesinden gelmektedir. Yarı tanrı bir avcı olan Narcissus ile peri efsanesine dayanmaktadır. Baş  ve mide ağrılarına iyi gelir. Migren hastalığında tavsiye  edilmektedir. Kabızlık sorununun tedavisinde ve mideyi rahatlatmada çok faydalıdır. Bir diğer faydası ise ateş düşürücü olmasıdır. 

Malvaceae familyasından olan ebegümeci deniz kenarlarına, bataklık ve nehir kenarlarına, rutubetli ortamlara özgü bir bitkidir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişen bitkinin Türkiye'de yalnızca ona yakın türü yetiştirilir. Yabani olarak yetişen bu bitki mor renkte çiçeklere sahiptir. Boğaz kuruluğuna iyi gelir, gastrit ülser tedavisinde kullanılır, mide ağrılarını hafifletir, cilde yumuşaklık verir, bağışıklık sistemini güçlendirir,  yatıştırıcı etkisi vardır.

Amerika merkez olmak üzere Avustralya’ya kadar dünyanın birçok yerinde yetişen, mor yaprakları olan Medine Çiçeği A, E ve B grubu vitaminler, selenyum gibi mineraller, proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri olan triptofan içerir ve bu; rahatlamayı, neşeli olmayı sağlayan serotonini etkiler, uykuyu düzenleyici melatoninin üretimini de sağlar ve cildi rahatlatıcı, iyileştirici etkileri olan allantoinler içerir.

Yukarıda bahsettiğimiz bu güzel çiçek yapraklarına ve daha fazlasına online satış sitemiz olan www.teapot.com.tr den de rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

TEA&POT ailesi olarak hepimiz için çiçek yaprakları gibi rengarenk günlerle dolu yeni bir yıl diliyoruz.

1 yorum: