1 Nisan 2020 Çarşamba

Baharatların Şifalı Güçleri


Bitkiler ve baharatlar şifalı güçleri ile bize hem ruh hem beden sağlığımız için destekler sunar.En önemli nokta bilinçli bir şekilde tüketmektir. Düzenli olarak kullanılan ilaçların varlığında tüm bitki ve baharatlar hekime danışılarak kullanılmalıdır. 

Bizim de karışımlarımızda faydalarından ötürü sıkça kullandığımız bazı baharatları tanıyalım birlikte.


Kakule : Zencefilgillerden olan kakule sindirim problemleri için mükemmel bir çözüm kaynağıdır. Gaz giderici özelliklere sahiptir. Bu sayede sindirim sürecine yardımcı olur.İçerisinde bolca potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller barındırır. Bu mineraller de kalp sağlığı için en önemli unsurlardandır.Hafızanın güçlenmesini sağlamak, sol beyni daha iyi çalıştırmak için gerekli olan A vitaminini bolca içerir.Kakule oldukça etkili bir antidepresandır. Sakinleştirici özelliği sayesinde depresyon, kaygı, panik atak ve benzeri psikolojik durumlarla savaşır. Yatmadan önce kakule çayı tüketirseniz vücudunuzun ve sinir sisteminizin gevşemesine yardımcı olur.

Karanfil : Sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir.  Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Antibakteriyel özellik taşır. Karanfil, içerdiği yüksek antioksidanlar ile organları serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur.Metabolizma, uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları azaltırken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ oranını artırır. Karanfilin özündeki hepatoprotektif etki karaciğeri korumaktadır.Karanfil, Hint tıbbı Ayurveda’da bağışıklığı geliştirip koruyan bitkiler arasında sayılır. Beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bağışıklık sistemini iyileştiren bileşikler içerir. 

Tarçın :  Antioksidan, anti-inflamatuar, anti-diyabetik, anti-mikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici özelliklere sahiptir.Tarçındaki antioksidanlar; kalp hastalıkları, kanser ve beyin fonksiyonlarının azalması riskini önleyen anti-enflamatuar etkilere sahiptir. Tarçının içeriğinde bulunan yedi çeşit flavonoid, vücuttaki iltihap seviyelerine karşı son derece etkilidir.Tarçın, şişkinlik ve enflamasyonu azalttığı için kas ağrılarını, PMS ağrılarını, alerjik reaksiyonların şiddetini ve diğer yaşla ilgili ağrı semptomlarını yönetmede yararlıdır.

Zencefil : Eski çağlardan beri pek çok sağlık sorunu için kullanılan şifalı bir bitki ve lezzet verici bir baharattır. Çin, Hint, Yunan ve Arapça tarihi metinlerde, şifalı olarak anlatılmaktadır. Zencefil, geleneksel ve alternatif tıpta pek çok şekilde kullanılmaktadır; sindirime yardımcı olmanın yanında mide bulantısını azaltmaktadır. Zencefil, magnezyum, kalsiyum ve fosfor tuzları bakımından zengindir. Ayrıca, demir, çinko, potasyum, sodyum, ayrıca “sinir” grubu B (B1, B2, B12) ve C vitaminlerini içerir.Özellikle kış mevsiminde grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı çok etkili bir koruyucudur. Zencefil gingerol içerir. Bu madde zencefile yakıcı tadını verir. Isıtıcı etkiye sahiptir, metabolizmayı hızlandırır, ayrıca aşırı yağları yakar.Hafızayı, sindirimi ve mideyi güçlendirir, karaciğeri iyileştirir, bağırsak gazlarını yok eder, midenin, bağırsakların ve diğer organların duvarlarında oluşan kalın, yapışkan mukusları çözer. Hem solunum hem de dolaşım sistemleri için mükemmel bir destektir.

Zerdeçal : Eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir baharattır. Yemeklere tat katmak dışında insan sağlığına sayısız faydaları vardır. Curcumin, zerdeçal tozunun aktif bileşenidir ve kanser gelişimini engellediği ve kanser tedavisini olumlu etkilediği konusunda pek çok bilimsel araştırma mevcuttur. Ancak zerdeçal doğrudan bir ilaç gibi kullanılamaz ve sağlığa olan tüm olumlu etkilerine rağmen doktor tavsiyesi dışında hastalıkların tedavisinde kullanılmamalıdır. Bunu yerine sağlığı koruyucu bir şifalı bitki olarak tüketilmelidir.Bol miktarda potasyum, demir, manganez mineralleri,C ve B6 vitamini içerir. Zerdeçal çok güçlü bir antioksidan ve doğal bir iltihap gidericidir.Ayrıca zerdeçalın serotonin ve dopamini artırabileceğine dair çalışmalar da vardır.

Bu baharatları tek tek ya da birlikte az miktarlarda beyaz, yeşil veya siyah çayımızı demlerken ekleyebiliriz.Ihlamurla birlikte kullanarak daha lezzetli bir kış çayı da elde edebiliriz.

Farklı baharatları içeren çay çeşitlerimizi www.teapot.com.tr den inceleyebilirsiniz. Bunlardan bazıları chai masala, rooibos chai, baharatlı beyaz çay, noel çayı.




x

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder