2 Nisan 2021 Cuma

TULSİ BİTKİSİNİ TANIYALIM

Tulsi bitkisi , nane, adaçayı, kekik, biberiye ve lavanta gibi aromatik çiçekli bitkilerin de üyesi olduğu Lamiaceae ailesinin bir parçasıdır.



“Tulsi”nin kelime anlamı “eşsiz bitki” şeklindedir. “Holy fesleğen”, “Tulasi” ve “Thulasi” adları ile de bilinir. Genelde “kutsal fesleğen” olarak anılır. Din ve manevi öneminden dolayı “kutsal”; baharatlı ot ve çalı ailesinden gelmesinden dolayı da “fesleğen” adıyla anılır. “Kutsal fesleğen” ismi, bitkinin Sanskrit adıdır.

Hint Yarımadası'na özgüdür. Ayrıca Güneydoğu Asya tropiklerinde ekili olarak yaygın bir bitkidir. Avrupa’nın tropikal bölgelerinde de yetiştirilir. Vahşi tropikal ortamlarda ot olarak büyüyebilir. Özellikle Hindistan'ın vahşi doğal ortamlarında yaygın olarak görülür.Ayurveda tıbbında 3000 yıldan fazladır kullanılmaktadır. Ayurveda sisteminde Tulsi “Yaşam İksiri” olarak adlandırılır ve birçok farklı sağlık sorunlarının tedavisinde yer alır. 

Tulsi’den en eski antik Sanskritçe Ayurveda metninde Charak Samhita’da bahsedilmiştir. Tulsi, M.Ö. 5000 yıllarında yazılmış olduğu tahmin edilen Rigveda’da (Sonsuz Bilgi Kitabı) da belirtilmiştir. Sanskritçe içindeki Tulsi, “karşılaştırılamaz” olan (benzerliği tolere etmeyen ya da buna izin vermeyen”) anlamına gelir. Tulsi, 300’den fazla Ayurveda ilacında kullanılır.

Antioksidan oranı yüksek olan Tulsi ,A ve C vitaminleri, kalsiyum, çinko, demir ve klorofil bakımından zengindir ve kafein içermez.

Tulsi; antioksidan, antibakteriyel, antienflamatuar ve analjezik özellikleri ile birçok tedavide olumlu etki sağlar. 

Tulsinin sağlığa faydalarının kaynağı, yapraklarında bulunan etken madde “eugenol”dür. Ayrıca anti-mikrobiyal özelliklere sahip “ursolik asit” ve “karvakrol” adlı maddeler de içerir.

Bitkiden yapılan geleneksel tıbbî ilaçlar, özellikle Hint Ayurvedik geleneğinde yaygındır. Günümüzde önemli bir adaptojen olarak bilinir; yani vücudun stresle başa çıkmasına yardımcı olur ve enerji verir.Modern araştırmalar, tulsinin antioksidan ve antienflamatuvar özellikte birçok bileşene sahip olduğunu göstermiştir.

Tulsi&Hibisküs karışımımız ile bu sihirli bitkiyi sitemizde bulabilirsiniz.



Kaynak : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296439/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder