14 Aralık 2015 Pazartesi

OOLONG ÇAYI





Son dönemlerde sıklıkla adını duymaya başladığımız yeni bir çay çeşidi var artık. Oolong çayı. Çay çeşitleri arasında kendi bir sınıf olan Oolong çayının farklı çeşitleri mevcuttur.

Oksidasyon işlemlerine göre sıralandığında yeşil ve siyah çay sınıfları arasındaki bir sınıf olan Oolong kelime anlamıyla tam olarak çevrildiği zaman Siyah Ejder anlamındadır.Bu isimle ilgili birçok teori bulunmaktadır.İlkine göre bu ismi WuYi dağlarında yetişen orjinal çay yapraklarının görünüşünden almıştır.Geniş ve bükülmüş çay yaprakları büyük oranda okside (yaprakların oksijenle temasa geçmesi ) olmuştur.
İkinci teoriye göre , bir çay üreticisi çiftçi siyah ejder tarafından korkutulduğu için tarlasına girememiş.Belli bir süre sonra tarlasına girdiği zaman çay yapraklarının okside olup yeni bir renk ve yeni bir şekil aldığını görmüş.Bu yeni çay yapraklarına siyah ejder ismini vermiş.

Oolong çayının anavatanı Çin’dir, özellikle Fujian bölgesidir.Geniş ve olgun çay yapraklarının yarı okside edilmesiyle elde edilir.Yapraklar toplandıktan sonra nemlerinin bir kısmının azaltılması için kurutulur.
Daha sonra yapraklar yuvarlanır.Yuvarlanma farklı metotlarla yapılır; 
variller yardımıyla büküm verilmek , özel makinelerle sıkıca kıvrım verilmek gibi.Daha sonra yaprakların belli bir süre daha okside olması için beklenir.Birçok Oolong çeşidinde bu işlemler yani yuvarlanma ve okside olma işlemi birkaç kez tekrar edilir. Böylece kendine özgü aromasını kazanır.
Daha koyu renkli Oolong yaprakları daha fazla okside olmuştur ve yaprakların tam olarak açılabilmesi için yüksek ısıda demlenmelidir.
Daha yeşil renkli Oolong yaprakları daha az okside olmuştur.Demlendiği zaman daha açık yeşil renge sahiptir.
Oolong çay çeşitleri arasında en popüler olanları ; Green Dragon, 
Ti Kuan Yin, Milk Oolong, Formosa Oolong . Gördükleri işlemlere göre hepsinin kendine özgü aromaları ve renkleri vardır.

Sahip olduğu aroma ile damak tadına hitap eden Oolong çayının sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.

Sadece Oolong çayında bulunan bazı polifenoller kan şekerini düşürmek için etkilidir. Tayvan’da yapılan bir çalışmaya göre günde 2-3 bardak Oolong çayı içmek kan şekeri düzeyini düşürmektedir.

Oolong çayı güçlü antioksidan etkisiyle vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olarak cildin görünümünü geliştirebilir. Çok etkili bir ödem atıcıdır.Ayrıca kalsiyum, potasyum, magnezyum ve fosfor yönünden zengin olan Oolong çayı çeşitli hastalıklara karşı vücudu güçlendirir. Yağ yapımında görev alan enzimleri bloke eden polifenol ve kateşinler içeren Oolong çayı metabolizma hızını yükseltir ve yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermenize ve ödem atmanıza yardımcı olabilir.

Oolong çay çeşitlerini tek başına içebileceğiniz gibi tarçın,karanfil,zencefil vb.baharatlar veya kuru meyveler ile karışım yaparak da farklı aromalarla deneyebilirsiniz.












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder