18 Haziran 2018 Pazartesi

Metabolizmamızı Hızlandırmanın Yolları




Hepimiz için mutlu, huzurlu, eğlenceli bir bayram olmuştur umarız. Bayram birçok güzelliklerle birlikte tabii ki bol bol lezzetli yemekler ve tatlılarla geçiyor bir çoğumuz için. Ama çaresiz değiliz endişelenmeyin:)) Hem midemizi hem bedenimizi rahatlatmak için farklı çaylardan faydalanabilmek gibi bir şansımız var.

Metabolizmamızı hızlandırmak, ödem atmak, mide ve sindirim sistemini rahatlatmak için en etkili çaylar olan beyaz çay, yeşil çay ve oolong çaylarından kendimize farklı karışımlar yapabilir ya da sade olarak tüketebiliriz. Yeşil çay ve oolong kafein içerir ve kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Yeşil çay kateşinlerinin vücutta leptin düzeyini arttırıcı etkisi bulunmuştur. Leptin, vücut ağırlığını düzenlemede görev alan, hem gıda alımını hem de enerji harcamasını başlatan hipotalamustan salınan bir proteindir.

Yeşil ya da beyaz çaya koyacağınız bir çay kaşığı kuru nane gaz giderir, mide bulantısını keser, mide ekşimesine iyi gelir, sindirime yardımcı olur, ağız kokusunu önler. Mide rahatsızlıklarına iyi gelen tarçın çayı ise kan şekerini düzenler. İçerdiği gingerol, shogaol ve benzeri ana etken maddeler ile zencefil pankreas ve safra kesesi salgılarını arttırıp, sindirime destek olur. Hazımsızlığı önleyip, karın bölgesinde şişme ve gazı engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan biberiye hazımsızlık ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında da tavsiye edilir.

Beyaz çayınızın içine bir çay kaşığı kadar rezene veya 6-7 adet kuru papatya ekleyebilirsiniz. Rezene, özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasını gevşeterek sindirime yardımcı olurken, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini de sağlıyor. Tüm gün boyunca kasılmış olan midenin rahatlamasını sağlayacak, yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumunu engelleyecektir. Papatya çiçeklerinin mide-bağırsak kasılmaları, şişkinlik ve gaz şikayetlerini giderici olduğu, ayrıca sindirime yardımcı etkileri de bilimsel olarak ortaya konmuştur. Papatyanın sindirim sistemine etkili bileşenleri olan flavanoidlerin bir diğer özelliği de hafif yatıştırıcı etkisi. Bu sayede papatya çayı, merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etki de gösterecektir. 

Mate’nin yapraklarından elde edilen mate çayı kafein ve teobromin gibi uyarıcılar içermektedir. Mate yaprakları uyarıcı etkisi dışında içerdiği 24 vitamin, 15 amino asit ve antioksidanlarla vücudu ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır. Kahve gibi uyarıcı bir içecek olan mate çayı aynı kahve gibi içildiği anda canlılık verir, enerjiyi arttırır ve zihni açar.Tadı acı gelirse bir miktar kuru meyve, süt veya bal ekleyebilirsiniz.Ya da içtiğiniz çaya bir çay kaşığı Mate eklemek de aynı etkiyi verecektir.

Çok fazla bitkiyi karıştırmak yerine bilinçli bir şekilde etkilerini öğrenip bir çeşit çayı farklı kuru meyvelerle ve az oranda etkiyi arttıracak bitkiyle karışım yapmak hem daha faydalı hem daha lezzetli olacaktır.

Çaylarla metabolizmanızı rahatlayıp huzurlu bir şekilde geçireceğiniz güzel bir hafta diliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder