29 Temmuz 2018 Pazar

Çay, Yoga, Meditasyon...



Kanlı ay tutulmasından sadece birkaç gün sonra yeni bir aya merhaba diyoruz , aslında bir yandan da ruhsal dünyamızda ani değişikliklere de merhaba diyoruz. Böyle bir dönemde ruhsal dinginliğe ihtiyacımız olduğunu düşünerek bu yazımızda daha önce detaylı değindiğimiz yoga ve meditasyon konularından bazı noktalara tekrar yer vermek istedik.
Yoga ve çayın en temel ortak noktası rahatlatma özellikleridir. Özellikle bazı çay çeşitleri rahatlatıcı, sakinleştirici, toksin atıcı gibi özellikleriyle yoga ve meditasyonun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Kaynakların ışığında özetlemek gerekirse; Yoga, kişinin daha mutlu, daha huzurlu ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için zorunlu olan birtakım zihinsel ve fiziksel disiplinleri kapsıyor. Yoganın zihinsel disiplinleri içerisinde yer alan meditasyon ise kişinin daha bilinçli, daha sessiz ve sakin bir yaşam sürmesini amaç ediniyor. Yani meditasyonun yoganın alt basamağı olduğunu ve yoganın aynı zamanda meditasyonu içerdiğini söyleyebiliriz.
Yoga, Hindistan’da neredeyse yaşam için bir rehberdir, bir hayat pratiğidir. Çay da bu pratiği geliştirmenin doğal bir yolu haline gelmiştir. Lezzetli ve hoş kokulu bir çay gevşeyip rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Özellikle bazı baharatlar toksin atıcı, enerji verici, rahatlatıcı etkileri sebebiyle siyah, yeşil ve beyaz çaylarla karıştırılarak günümüzde yoga sonrası çayları olarak tüketilmektedir. Bu baharatlar kakule, zencefil, karanfil, karabiber ve tarçındır. Kakule ve zencefilin ruhsal saflığı sağladığına inanılır. Tane karabiberler kanı ve karaciğeri temizlemede, kakule sindirimi kolaylaştırmada, karanfil sinir sistemimizi dengelemede, tarçın kemiklerimizi güçlendirmede ve son olarak zencefil soğuk algınlığından korunmakta yardımcı baharatlardır.
Meditasyon, bedenin kendi içsel aklının yeniden keşfedilmesinin bir yoludur. Binlerce yıldır uygulanan meditasyon, zihni sessizliğe zorlamak değil, zaten orada var olan sessizlik ve dinginliği bulmak ve onu yaşamımızın bir parçası kılmaktır. Yoga ve meditasyon sonrası ruhunuzu ve vücudunuzu hoş ve lezzetli bir çayla ödüllendirmek isterseniz, bizim size tavsiyelerimiz chai masala, rooibos chai ve meditasyon çaylarımız olacaktır.
Dünyaca ünlü Avustralyalı şair Peter Altenberg “ruh banyosu” sözüyle aslında çay için en güzel tanımlamayı yapmıştır. Çay kendimiz ve etrafımızdakiler arasında bağ kurabilir. Gevşemeye yardımcı olur, sakinleştirir, anda kalmamıza yardımcı olur.
Huzurlu bir hafta diliyoruz …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder