7 Ağustos 2017 Pazartesi

ÇAYLI TARİFLER

“Bir çay alayım lütfen, demli olsun” tam da çayla özdeşleşmiş bir kalıpken, artık günümüzde “matcha çaylı bir dilim kek ya da chai tea latte lütfen” şeklinde istekler çay kültüründe yerini almaya başladı. İçinde çay bitkisi bulunan lezzetlerde seçenekler çok genişledi. Alkollü ve alkolsüz kokteyllerde, keklerde, çikolatalarda, dondurmalarda çay çeşitlerinden tatlar bulmak çok yaygınlaştı.
Eskiden tatlı, tuzlu alternatiflerin yanında yer alan çay artık sadece sıcak içecek olmaktan çok öte, çayların sihirli dünyası farklı lezzetlerle sizleri bekliyor. Birçok mekanın menüsünde yer alan çaylı seçenekleri aslında evlerimizde de rahatlıkla hazırlayabiliriz. En büyük yardımcımız internetten biraz destek alarak tabi. En çok kullanılan Matcha, sadece Japonya’ya özgü inanılmaz kuvvetli antioksidan ve metabolizma hızlandırıcı etkili bir çaydır. Toz şeklinde kullanıldığı için özellikle sütle ve tatlılarla çok rahat kullanılabilmektedir.
Diğer yaprak çayları da demleyerek ya da yaprak halleri ile çok rahat kurabiye, kek veya alkollü, alkolsüz kokteyllerde kullanabiliriz. 
Matcha kokteyl 

Malzemeler
• 1 çay kaşığı matcha tozu
• 60 ml su
• 120 ml tonik suyu
• 60 ml cin
• 30 ml misket limonu (lime) suyu
• 1 çay kaşığı şeker şurubu (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
• Tarifte verilen ölçüdeki matcha ve suyu kullanarak matcha çayını hazırlayın.
• Bir shaker’ın içine hazırladığın çay, lime suyu, cin, şeker şurubu ve buz ekleyerek iyice çalkalayın.
• Karışımı süzerek ince uzun bir kokteyl bardağına koyduktan sonra üzerine tonik suyunu ve taze nane ekleyerek servise hazır edebilirsiniz.
Not: Soğuk ya da sıcak olarak Matcha Latte için Matcha tozunu kaynamış su ile karıştırıp içine sıcak ya da soğuk süt ve buz ekleyerek keyifle içebilirsiniz.
Bitter Çikolatalı Earl Grey Çaylı Truffle
Malzemeler
• 340 gr kakao oranı yüksek bitter çikolata
• 1 çaykaşığı hindistan cevizi yağı
• 1,5 su bardağı süt
• 5 tatlı kaşığı earl grey 
çay
• 1/4 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı
• Sütü ısıtmaya başlayın ılıdıktan sonra çayınızı sütte demleyin.
• Sütün rengi hafif kahverengiye dönünce ateşten alın.
• Bir kapta çikolataları parçalayın ve hindistan cevizi yağını koyun. Üzerine sıcak sütü ve tuzu ekleyin.
• İlk olarak üzerini streç filmle hava almayacak şekilde kaplayıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
• Ardından 1 saat buzdolabında bekletin.
• Çıkarıp ufak toplar yapın ve kakaonun içinde yuvarlayın.
• Üzerini çay yaprakları ile süsleyin.

Daha birçok farklı tarifi uygulayabileceğiniz çay çeşitleri ile hem kendiniz ve misafirleriniz için keyifli alternatifler yaratabilirsiniz hem de çayın faydalı özelliklerini mutfağınıza ve yaşamınıza daha çok katmış olursunuz.

Bol çaylı ve keyifli günler dileğiyle ☕️🌿

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder