1 Ekim 2018 Pazartesi

Bağışıklığımızı Çaylarla Güçlendirelim



Hem yeni haftaya hem de yeni bir aya hoşgeldin diyoruz.Ekim’le birlikte üzerinde en sık duracağımız konulardan biri büyük ihtimal bağışıklık sistemimizi güçlendirmek olacak.Peki hangi çayları içebiliriz ?
Daha önce birçok yazımızda değindiğimiz üzere çay bitkisi içeriğindeki bileşenlerin sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcıdır.Özellikle beyaz,yeşil ve kırmızı çay çeşitleri.Tabi bizi güçlendirecek farklı bitkilerden de faydalanarak güzel karışımlar hazırlayabiliriz kendimiz için.Ekinezya yapraklarını bu ay itibariyle listemize almalıyız.Ekinezya vücutta enfeksiyonlarla savaşan kimyasalların salgılanmasını tetikler ve bu sayede grip başta olmak üzere virüs yoluyla bulaşan hastalıkların tedavisinde etkilidir.Ayrıca A, B kompleks ve E vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri için iyi bir kaynak olduğundan sizi dinç tutacaktır.Çaylarımızdan  Zindelik (Eylül) karışımımız hem antioksidan kaynağı kırmızı çay hem de ekinezya yaprakları içerir.Ya da ekinezyayı çiçek olarak tek demleyebilir,içine biraz tarçın,ıhlamur ve zencefil koyarak şifa kaynağı bir kış çayı hazırlayabilirsiniz.
Masala çayları kış mevsiminde vazgeçilmez çaylardandır.İster su ister süt ile demleyelim faydaları ile içimizi ısıtır.Masala ,içindeki baharatlar ve ölçüleri yörelere göre değişiklik gösterse de genelde kırmızı veya tane karabiber, kakule, karanfil ,zencefil ve tarçın karışımından oluşur.İçindeki baharatlar boğazı yumuşatır,bağışıklığı güçlendirir ve antibakteriyel özelliktedir.Çaylarımızdan chai masala,baharatlı beyaz çayı veya rooibos chai’ yi tavsiye edebiliriz.
Bağışıklık sistemimizi destekleyen ve soğuk algınlığı tedavisinde yardımcı olan hibisküs sindirim sistemimizi de rahatlatır.Elma,tarçın ve hibisküs karışımı ile vitamin oranı yüksek lezzetli bir karışım hazırlayabilirsiniz.Vücut direncini arttıran ve mideyi rahatlatan ıhlamur çiçeklerini de bu karışıma ekleyebilir ya da tek başına içebilirsiniz.Kuşburnu , C, B1, B12 gibi yoğun vitamin içeriğiyle vücuda dinçlik sağlamakta, bağışıklığı desteklemekte ve yüksek antioksidan yapısıyla enfeksiyonlara karşı bedeni korumakta ve enerji vermekte etkilidir.

Çay veya bitki çayı ne içiyorsak içelim aslında hepsinin farklı özellikleri ve faydaları olduğu yıllardır biliniyor.Ama her kişinin bünyesi kendine özeldir ve farklı bir sağlık durumu söz konusuysa doktorumuzun önerileri doğrultusunda kendimize uygun çayı seçmek en doğru yol olacaktır.

1 yorum:

  1. Hepsi harika öneriler, özellikle bu dönemde çay içmeyi çok seviyorum. Vazgeçilmez malzemelerimden biri de zencefil, her derde deva. Hibisküs de denemek istiyorum, not aldım teşekkür ederim.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil