28 Ekim 2018 Pazar

Hoşgeldin Kış ...




Ekim ayının son günlerinde havalar da iyice soğumaya başladı.Hatta bazı evlerde soba, şömine, kalorifer bizleri ısıtmak üzere çalışmaya başladı bile. Özellikle akşamları hem içimizi ısıtıcak hem de sağlığımıza katkıda bulunacak sıcak birşeyler içmek istiyoruz.

Tabii ki her dönemde olduğu gibi bu soğuk akşamlarda da bizleri bekleyen sıcak çay alternatifleri var. Antioksidan deposu beyaz çay ve yeşil çay, içeriğindeki polifenol bileşikler sayesinde vücut direncini artırır. Çeşitli baharatlarla ve kuru meyvelerle karışım yaparak farklı çay keyifleri yaşayabiliriz. Bakteri ve virüslerle savaşta antiseptik olan ve ağrı kesici özellikleri bulunan baharatlar kış mevsimi için en iyi alternatiflerdir. Bunlardan tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve zerdeçal en çok tercih ettiklerimiz tabi ki. Çay bitkisi dışında çiçek ıhlamur, ekinezya çiçeği, adaçayı, papatya ve hibisküs gibi bitkilerin ve farklı meyvelerin kurusu da hem bağışıklık güçlendirici hem de antiseptik özelliktedirler. Farklı bitkileri karışım yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta bitkileri ve vücudumuzu tanımaktır. Çünkü bazı bitkilerin bazı rahatsızlıklarda kullanılmaması ve bazı bitkilerin birbiriyle karıştırılmaması hassas bir noktadır. Bilgiye ulaşmanın bir tık ötede olduğu zamanımızda bitkiler hakkında da bilgi edinmek çok da zor değil. Baharatlı karışımların olduğu çay çeşitlerini evinizde sıcak sütle demleyerek farklı lezzetler tadabilirsiniz. Online sitemizde de olan chai masala, rooibos chai gibi baharat karışımlarının yoğun olduğu çayları 2-3 dakika sıcak sütle kaynattıktan sonra süzüp faydalı bir sütlü çay eşlik edebilir soğuk günlere. Bizim de sık sık tükettiğimiz üç favori kış çayı karışımını sizlerle paylaşmak isteriz .

Damak tadınıza göre bir tatlı kaşığı yeşil çay veya beyaz çay, ikişer parça  olacak şekilde tarçın, zencefil, karanfil, portakal kurusu ve bir parça yıldız anason 200 ml sıcak suda 5 dk. demlenir ve süzülür.

Ekinezya çiçeğini tek başına demlemek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için çok faydalıdır. İsteğe göre içine çok az karanfil ve tarçın da ekleyebiliriz.

Çiçek ıhlamur, ekinezya yaprakları, 2-3 karanfil, tarçın, zencefil karışımı da hem antiseptik özellikte hem de direnç arttırmaya yardımcı bir karışımdır.

Soğuk günlerde içimizi ısıtacak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı birçok farklı karışım yapılabilir aslında ve içlerinden biri mutlaka sizin favori kış çayınız olmaya adaydır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönderme