Çoğumuzun vazgeçilmezidir bir fincan çay. Kimi zaman sohbetlere eşlik eder, kimi zaman da yalnızken kendimiz için verdiğimiz keyifli bir molaya ...
Peki lezzetli bir fincan çay için neler gereklidir.Öncelikle biz ☺️ Sonrasında su, çay, demlik, bardak , çok basit aslında. Ama bazı önemli noktalar var ki , onları uygularsak , tam anlamıyla lezzetli ve keyifli bir çay içebiliriz.Su neden önemlidir ? Nasıl olmasın ? Çay yapraklarıyla buluşur, onların tüm aromasını ve yararını suya vermesini sağlar.Suyumuzun güvenle içtiğimiz bir su olması yeterlidir.Günümüzde maalesef çoğu yerde çeşme suyunu kullanamıyoruz.Klor ve kireç çayın aromasını ve lezzetini tamamen değiştirir.Ama çeşme suyunu içme suyu olarak kullanabildiğiniz bir noktadaysanız tabi ki çeşme suyu da olur.Sonrasında suyun sıcaklığı önemlidir.Kaynatıp , demliyoruz diye düşünmeyin lütfen.Çay veya bitki yapraklarının bazı çeşitleri oldukça hassastır.Bu nedenle çok kaynar suyla demlemek , yaprakları yakmaktan başka bir işe yaramaz.Biz de sadece sıcak suyu içmiş oluruz.Hiçbir faydasından yararlanamadan.
Kaynayan su , oksijenini kaybeden sudur aslında.Ne kadar çok kaynarsa o kadar oksijensiz kalır.Siyah çay ve bitki çaylarını ısıtıcıda bir kere ısıttığımız su ile demleyebiliriz.Isıtıcıda bir kere kaynamış suyu, tekrar kaynatarak kullanmamalıyız.Beyaz çay , genç yeşil çay yaprakları ve Oolong çay çeşitlerini ise demlemek için en ideal su sıcaklığı 85 derecedir.Peki bunu nasıl ayarlayalım?Aslında günümüzde çok yaygın olarak kullanılan, suyun derecesini gösteren ısıtıcılar mevcut.Ama eğer yoksa , ısıtıcı hızlıca fokurdamaya başladığı zaman kendisi atmadan biz kapatırsak ideal dengeyi yakalamış oluruz.Ya da ısıtıcımız attıysa ağzı açık bir şekilde 6-7 dakika suyu bekletip, sonra kullanmalıyız.Demlemek için koyarken de suyu mümkün olduğunca yukarıdan dökerek , suyun hava ile temas ederek biraz oksijen kazanmasını sağlayabiliriz.
200 ml su ile bir tatlı kaşığı ya da yapraklı bir bitki ise bir tutam yeterli olacaktır.5-6 dakika demlenme süresinin ardından çayımız hazırdır.Kök bitkiler dışında ( çubuk tarçın, kök zencefil,kök zerdeçal gibi) hiçbir bitkiyi direkt ocakta kaynatmamalıyız.Hepsi için sıcak suda demleme yöntemi uygun olacaktır.Böylece hem sağlıklı hem lezzetli bir çay keyfi yapabiliriz.
Türk çayı için tavsiyemiz , eğer güvenilir ve tozsuz bir çay ise önceden çayınızı yıkamaya gerek yoktur.Kaynamış suyun üzerine kişi sayınıza ve damak tadınıza göre Türk çayınızı ilave edip,15 dk boyunca kısık ateşte demlenmesini beklerseniz, çok lezzetli bir çay içeceğinize emin olabilirsiniz.Maksimum yarım saat sonra artık çayınız tazeliğini yitirmeye başlayacaktır.
Eğer imkanımız var ise çay yapraklarının suyla özgürce buluşması için yaprakları sadece demliğin içine bırakıyoruz.5-6 dakika sonra süzüp keyifle içiyoruz.Ama mümkün değilse süzgü, süzgülü demlik, süzgülü bardak, french press, kağıt filtre gibi birçok malzeme ile demleyebiliriz çayımızı.
Çayın bize keyif, huzur, sağlık ve iyi enerji vereceğini düşünerek ve inanarak demlersek, işte o zaman tam bir çay keyfi olur hepimiz için.
Afiyet olsun 🍵
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder