27 Nisan 2017 Perşembe

Soğuk Çay


Soğuk çayın keşfi; 1904 yılında Amerika’da yapılan St. Louis Dünya Fuarında gerçekleşiyor. Richard Blechynden bir ingiliz çay üreticisi. Ürünleriyle birlikte bu fuara katılıyor. Tabii planı çay örneklerini tanıtmak ve çay satmak oluyor. Ama havaların sıcaklığı nedeniyle kimse çaylarla ilgilenmiyor, onun olduğu kısmı es geçerek herkes soğuk içeceklerin satıldığı alanlara yöneliyor. Richard Blechynden hem yatırımını hem de gelirken harcadığı zaman ve masrafı korumak için birşeyler yapması gerektiğini düşünüyor. Ve demlediği çaya bolca buz ekleyerek çayını soğuk servis ediyor.

Tabii bu bilginin paylaşılmasında da fayda var; bundan daha önceki zamanlarda da güneyde çay soğuk olarak tüketiliyordu. Sadece bu çoğunlukla buz ile olmuyordu, teknoloji  daha geriydi ve o zamanlarda dondurucu çok sık bulunan bir şey değildi. Dolayısıyla çay demleniyor ve soğutuluyordu. Özellikle de şeker ilave edilerek sunuluyordu. yurt dışında çok yaygın olan ‘southern sweet tea’ bu şekilde elde ediliyor.

Şimdilerde soğuk çayı tatlandırmak için şeker yerine meyve ve baharatlar kullanılıyor. Genelde soğuk çay siyah çaydan elde edilirdi. Hatta düşük kalite seylan veya siyah çin çayından. Ama daha sonraları soğuk çayın tüm çay çeşitlerinden yapılan çeşitleri yaygınlaştı; Siyah, Oolong, Yeşil, Beyaz ve hatta Pu’erh.

Tabii ki meyve ve bitki çaylarından; Tisanlardan da harika soğuk çaylar elde etmek mümkün. Böylece hem hiç kafein içermeyen bir soğuk çay yapmış oluyorsunuz hem de sağlıklı. Rooibos, zencefil, nane.. 

Soğuk çay yapmak gerçekten çok kolay. 

1 bardak soğuk çay yapmak için her zamanki miktarın iki katı çay ve her zamankinden daha az su kullanmanız ilk adım. Çayınız demlendiğinde ise ihtiyacınız olan şey buz. Buz eklemeden önce çay yapraklarını süzün ve kullandığınız su miktarından biraz fazla buz ile hızlıca soğutun. Burda önemli bir püf noktası var; çayınız demlendiğinde ve doğru lezzeti elde ettiğinizde önemli olan çok hızlı bir şekilde buz ile soğutmak. Hızlıca bu zile soğutmadığımız her dakika çay demlenmeye devam ediyor ve tadı değişiyor unutmayın. Sonrasında da nane, limon, tarçın benzeri malzemelerle süslemek tamamen sizin yaratıcılığınıza ve zevkinize kalmış…


Hangi tarif ile hazırlıyorsanız hazırlayın; en güzel soğuk çay elde etmek için ihtiyacınız olan şey kaliteli çay ve iyi su unutmayın. 

Afiyet olsun :)




Southern Sweet Tea

Malzemeler;
4 litre su
3 demlik poşeti
2 fincan şeker

!/4 çay kaşığı yemek sodası

Hazırlanışı;
2 litre sıcak suya çayı ve yemek sodasını ekle 
15 dk demle
2 fincan şeker ekle / karıştır
2 litre soğuk su ekle
1-2 saat buzdolabında dinlendir

*yemek sodası çayın acılığını alıyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder