24 Temmuz 2017 Pazartesi

LİMON OTU & ROOIBOS



Her ayın son haftasındaki yazımız Tea&Pot ‘un farklı bir çay çeşidiyle ilgili olacak.Bu ayın çayı da yeni karışımlarımızdan Limon Otu & Rooibos

İçeriğinde bulunan bitkiler ; rooibos (kırmızı çay), limonotu, limon kabukları, mavi kantaron yaprakları, nergis çiçeği yapraklarıdır.

Rooibos ya da kırmızı çalı denilen çay, Güney Afrika’ya özgü olan küçük bir çalının yapraklarından elde edilir. Sadece, kışları yağışlı, yazları sıcak ve kurak, toprağı uygunca kumlu olan Western Cape’in, ve Coderberg bölgesinde yetiştirilir. Rooibos çay yaprakları, toplandıktan sonra oksidasyonu önlemek amacıyla hemen kurutulur.Antioksidan bakımından oldukça zengin olan rooibos çayında kafein yoktur ve tanen oranı oldukça düşüktür.Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez, bakır, çinko ve beraberlerinde alfa hidroksi asit içerir. Sinirleri yatıştırmakta, bebeklerde kolik tedavisinde, astım ve alerjilere karşı ve sindirim sorunlarında yardımcı olur. Rooibos çayında bulunan polifenoller oldukça güçlü antioksidanlardır ve hücre zarlarının korunmasına yardımcı olur. 

Limon otunun ana vatanı Avrupa’nın, Asya’nın sıcak tropik bölgeleri ve Okyanusya olarak bilinmektedir.Limon otunun en önemli maddelerinden biri sitral maddesidir. Bu madde çaya hoş koku ve ferahlatıcı limon tadını veren esas etkendir. Limon çayı bitkinin kurutulmuş dallarından hazırlanır. Limon çayı emziren anneler için çok faydalıdır. Bu çay sütü artırır ve annelerin emzirme zamanı kaybettikleri vitaminleri geri kazandırır. Baş ağrısından şikayet edenler için mükemmel ağrı kesici etki yapar. Limon otu çayı aşırı gazlanma sorununu giderir. Aynı zamanda kasları güçlendirmek için de kullanılır. Limon otu çayı bağışıklığı güçlendiren en önemli çaylardan biridir.

Hoş kokulu ve lezzetli tadıyla bu karışımın içerdiği limon kabukları sayesinde vitamin oranı da yüksektir.

Mavi kantaron, papatyagiller familyasından özellikle de Orta Avrupa da bulunan bir bitkidir.Ağrı giderici olarak kullanılabilir.Besinlerin sindirilmesinde sindirim sistemine yardımcı olur.Antioksidan özelliğinden dolayı vücudu toksinlerden arındırır.Nergis çiçeği sinir sistemini yatıştırır.

İçerdiği bitkilerin faydalarının yanında hoş bir lezzete de sahip olan bu karışım özellikle ferahlatıcı aromasıyla sıcak aylarda da güzel bir alternatiftir.Hem sıcak hem de soğuk olarak keyifle içebilirsiniz.

Tek yapmanız gereken bir fincan çay keyfi yapmak için kendinize vakit ayırmak …










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder