8 Nisan 2018 Pazar

Buzlu Çay Demleme Yöntemleri





Bundan yüzyıllar önce çay yaprakları ve sıcak suyun buluşmasıyla keşfedilen çay bitkisi artık günümüzde çok farklı çeşitlerde demlenip, içilebiliyor. İster sıcak, ister soğuk olsun çay keyfinin yeri bir başkadır. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte  bizleri soğuk çaylı günler bekliyor.

Buzlu çay için farklı yöntemler kullanılabilir. Birincisi seçtiğimiz çayı, sıcak su ile beş dakikada demleyerek soğumaya bırakmak ve servis sırasında içine buz ilave etmek. Agave şurubu, stevia veya hindistan cevizi şekeri ile de isterseniz çayınızı tatlandırabilir, meyve dilimleri ve nane yaprakları ile servis edebilirsiniz.

Diğer yöntemde ya çay miktarını iki katına çıkartarak ya da normalde kullanacağımız su miktarını yarıya indirerek çayı demliyoruz. Aynı şekilde isteğe göre bu yöntemde de tatlandırıcı ilave edebilirsiniz. Demleme sonrası halen sıcak olan çayı, içi buz dolu bir sürahiye boşaltıyoruz ve soğuk bir şekilde meyve dilimleri ve nane yaprakları ile servis ediyoruz.

Cold brew yani soğuk demleme adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir ısıtma işlemine ihtiyacı olmayan demleme yöntemidir. Çayın, soğuk su ile uzun bir süreçte demlenmesi ile farklı bir kimyasal reaksiyon oluşuyor ve daha az kateşin ve kafein içeren, içimi hafif bir çay ortaya çıkıyor. Aynı çayı sıcak ve cold brew olarak demlediğimizde tadındaki farkı çok net bir şekilde anlayabiliriz.

Demleme işlemi için filtreli bir ürün olan french press benzeri bir demleme aparatı ya da kağıt filtreler kullanabiliriz. Normalde demleyeceğiniz çay ve su miktarına kıyasla kullanacağınız çay miktarından 2 ya da 3 kat daha fazla çay kullanmalısınız. Çayın üzerine oda sıcaklığındaki suyu ilave edip buzdolabında yaklaşık 3-8 saat arası bekletiyoruz. Çayımız ne kadar uzun süre beklerse, tadı o kadar yoğun olacak ve daha bol miktarda kafein içerecektir. Beyaz çaylar en hızlı , siyah çay en yavaş demlenen çaylardandır.

Hangi yöntem olursa olsun farklı çaylarla hazırlayacağımız soğuk çaylara meyve dilimleri, nane yaprakları, tarçın çubukları koyarak hem görsel olarak hem de tat olarak çok keyifli ve doğal bir soğuk içecek hazırlamış oluruz. Bizim size tavsiye edeceğimiz soğuk çaylarımızın bazıları şeftalili beyaz çay, yasemin incileri, oolong, detoks yeşil çay, tropikal yeşil çay , limonotu&rooibos, lavantalı earl grey (çok yakında sitemizde satışı da başlayacak) ve bahar çayımızdır.

Mutlu Haftalar ….

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder