22 Nisan 2018 Pazar

Çocuk Çayları





Ne mutlu ki, bu haftaki bülten yazımızın tarihi Ulu Önder Atatürk’ün çocuklarımıza armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile aynı güne denk geldi. Biz de bu yazımızda çocuklarımızın içebileceği çay çeşitlerine değinmek istedik.

Bebeklikten itibaren gerek gaz sancısı gerek soğuk algınlığı olsun birçok rahatsızlıkta veya bağışıklık sistemini güçlendirmek için çoğu annenin yardım aldığı bitki çaylarında tabi ki en önemli nokta bilinçli olarak kullanmaktır. İlk yıllarda birinci sıradaki besin anne sütüdür. Özellikle bir yaş öncesinde doktora danışmadan farklı bitki çaylarının da verilmemesi çok önemlidir. Bebeklikten çocukluğa geçildikten sonra bitki çaylarını daha rahat bir şekilde çocuklarımıza verebiliriz. Çay bitkisi işlem gördükçe kafein oranı arttığı için siyah çayı çok fazla tercih etmemek daha doğru olacaktır. Çay bitkisi çeşitlerinden en uygun olanı beyaz çay olacaktır. Yumuşak bir lezzeti olduğu için çocuklar da rahatlıkla içebilir. İçine meyve kuruları veya tarçın parçaları konarak daha aromatik bir karışım yapılabilir.

Bebeklik dönemi de dahil birçok çocuğa verilebilecek en faydalı çaylardan biri Rooibos çayıdır. Özellikle yurtdışında kolik ve uykusuz bebeklere ılık bir şekilde sıklıkla verilmektedir. Anne sütünü arttırma özelliği ile de anneler için ayrıca faydalıdır. Pediatrics International'de yayımlanan araştırmaya göre rooibos çayının düzenli kullanılması çocuklarda herhangi bir yan etkiye neden olmuyor. Hatta bitkinin ana vatanı Güney Afrika'da rooibos geleneksel olarak bebeklerde kolik tedavisinde kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirme özelliği ile çocuklara tavsiye edilebilecek Kimyasal bileşiminde А, В1, В2, В5, В6, В12, С, D, Е, К ve РР vitaminleri; potasyum, kalsiyum, magnezyum, iyot, florin, bakır, manganez, demir, çinko, selenyum, fosfor ve sodyum Rooibos çayının hem sadesi hem de karışımlarının lezzetli bir aroması vardır. Linke tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Ihlamur, soğuk algınlığı ve gribe karşı en yaygın olarak kullanılan bitkidir. Öksürüğün yumuşamasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra kabızlığın önlenmesinde de etkilidir. Bunun dışında nane çayının spazm giderici etkisi bulunmaktadır. Bulantı ve kusma durumunda nane-limon çayı hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılan geleneksel içeceklerden biridir.

Tea&Pot karışımlarından Bahar karışımı hem kırmızı rengi hem de hoş aroması ile çocuklar tarafından çok beğenilen bir çaydır. Yazın da soğuk olarak hazırlanabilen Bahar çayı, içeriğinde bulunan Hibisküs, Gül, Portakal, Elma, Altınotu, Kuşburnu ve Tarçın ile kırmızı renkli lezzetli bir vitamin çayıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerji verir.

Çocuklarımız için güzel ve umut dolu bir gelecek dilerken 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarını kutluyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder