13 Mayıs 2018 Pazar

Bahar Alerjisi



Mayıs ayı ile birlikte baharın en güzel dönemi ve bazılarımız için de polen alerjileri başlar. Çoğumuz için çiçek açan bitkiler, ısınmaya başlayan havalar içimizde harika duygular yaşatır, ama bazılarımız için bu güzellikler yanında burun kaşıntısı, bitmeyen hapşırıklar, göz kızarıkları veya buna benzer başka etkiler de getirebilir beraberinde.

Ama tabii ki bunlar baharın güzelliklerini yaşamamıza engel olmamalı, tıbbi tedavilerin yanında tabii ki de bitkilerden destek almamız mümkün. Bu bitkilerin en başında da Rooibos geliyor. Rooibos ya da kırmızı çalı çayı, Güney Afrika’ya özgü olan küçük bir çalının yapraklarından elde edilir. Aslında birçok yazımızda değindik ama yine de bahsetmekten vazgeçemiyoruz. Sadece kışları yağışlı, yazları sıcak ve kurak, toprağı kumlu olan Western Cape ve Coderberg bölgesinde yetiştirilir. Demlendiğinde kırmızı bir renge ve hafif meyvemsi bir aromaya sahiptir. Antioksidan bakımından oldukça zengin olan rooibos çayında kafein yoktur ve tanen oranı da oldukça düşüktür. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahiptir ve hücreleri serbest radikallerin hasarlarına karşı korur ve inflamasyonu azaltır. Arterlerin sertleşmesi (ateroskleroz), yüksek kolesterol, kalp rahatsızlığı ve dolaşım problemleri dahil olmak üzere diyabet,saman nezlesi, inflamasyon, astım, gut, viral enfeksiyonlar, kanseri önleme ve prostatın kronik enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılabilir.

Rooibos çayı manganez, kalsiyum ve florür de dahil olmak üzere sağlıklı kemiklerin büyümesini destekleyen birçok mineral içerir. Bu özel çayın “osteoblast aktivitesi” arttırdığından, tüm çaylardan daha fazla kemik kuvvetini destekler. Quercetin, alerjik reaksiyonların tetiklenmesinde kritik olan immün “mast hücrelerini” bloke edebilir. Quercetin, birçok gıdada ve bitkide bulunan anti-inflamatuar ve antioksidan bir bitki pigmenti yani flavonoiddir. Aslında, quercetin büyük bir anti-alerjik potansiyele sahiptir ve rooibos çayında bol miktarda bulunur. Rooibos çayı ayrıca sinirleri yatıştırmak, uykusuzluk, hafızayı güçlendirmek ve kalp sağlığını korumak için tüketilen çaylar arasında yer almaktadır. Hem sadesini hem de karışım olarak Rooibos içeren çeşitleri bizim online alışveriş sitemizden de ayrıca inceleyebilirsiniz.

Bitkiler şifa doludur. Ama bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır. Bizim de yazılarımızda sizlerle paylaşmak istediğimiz bitkilerin bu yönü aslında. Her zaman tıbbi tedaviler ve doktorların tavsiyeleri önceliklidir. Biz bitkilerin de insanoğluna hem fiziksel hem manevi olarak destek olduğuna inanıyor ve edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Sevgiyle kalın
❤︎

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder