6 Mayıs 2018 Pazar

Neyin Yanına Hangi Çay Yakışır?



Farklı çay çeşitleri birçok kültürde günlük hayatın bir parçasıdır. Bu yazımızda tüm gün boyunca içilen çaylara eşlik edebilecek yiyeceklerden bahsetmek istedik.
Bizim kültürümüzde tabii ki kahvaltılara veya beş çayı buluşmalarına eşlik eden siyah çayımızın yeri ayrıdır. Peki bunun dışında farklı çay çeşitlerinin yanında hangi lezzetleri tercih edebiliriz ?
Çay, çok yönlü bir içecek olarak farklı yiyeceklere eşlik edebilir. Türk kültürüne göre biraz uzak olsa da genel olarak farklı tatları çaylarla denemek çok hoşunuza gidebilir. Çayımızı seçerken öncelikli olarak sunulacak yiyeceğin içeriğini veya çayın yöresini dikkate almak gerekir. Bölgelere göre çay çeşitlerinin de karakteristik özellikleri vardır. Mesela Japon yeşil çayları deniz mahsülleri ile veya pirinçle hazırlanan yemeklerle daha uyumludur.
Baskın olmayan ve yumuşak bir aroması olan beyaz çay çeşitlerinin yanında çok yoğun ve tatlı yiyecekler tercih edilirse bu özel çayın doğal lezzeti ne yazık ki kaybolup gidecektir. Bu nedenle beyaz çay, salataların veya sebze ağırlıklı seçeneklerin yanına eşlik edebilir. Ya da yemeklerin arasında sindirimi rahatlatması için beyaz çay çeşitlerini tercih edebilirsiniz.
Yeşil çayın temel olarak hissedilen aromalarını şöyle özetleyebiliriz; bitkisel, tütsülü, meyvemsi. Temel olarak çok baskın ve yoğun bir aroması yoktur, o nedenle yumuşak yemeklerle tercih edilir. Japon yeşil çayları deniz ürünleriyle daha uyumludur. Tütsülü çayların ve çoğunlukla Çin yeşil çaylarının yanında sebzelerin veya patatesin eşlik ettiği hafif et yemekleri çok yakışır. Meyvemsi yeşil çaylara hafif tatlı yiyecekler veya meyve salatalarının eşlik ettiği hafif yiyecekler yakışabilir.
Yeşil ve siyah çay arasında bir aromaya sahip olan oolong çayı çeşidine göre hem hafif hem biraz daha yoğun et yemeklerine çok yakışır. Aynı zamanda sindirime de yardımcı olur ve mideyi rahatlatır. Hafif oolong çeşitlerine deniz ürünleri özellikle ıstakoz çok lezzetli bir şekilde eşlik eder. Akşamüstü saatlerinde hafif krakerler ve atıştırmalıklar da çok yakışır. Yoğun aroması olan oolong çeşitlerinin yanında ızgara tarzı biraz daha yoğun yemekler sunulabilir. Izgara et, balık ve somon seçeneklerden bazıları olabilir. Şuruplu veya biraz yoğun tadı olan tatlılar da tercih edilebilir.
En yoğun aromaya sahip olan siyah çay çeşitlerinin yanına tabi ki yoğun lezzeti olan etli, baharatlı, sebze ve et yemekleri kadar aroması baskın tatlı ve patiseri ürünleri de çok yakışır. Yiyeceklerin tadının daha da güçlendiren bir aromaya sahip olan siyah çay çeşitleri bizim kültürümüzde de gün içinde birçok saatte yiyeceklerimize eşlik etmektedir.
Tabi ki damak tadı ve tercihler hepimize göre farklılık gösterir. Sizlerle paylaştıklarımız genel bilgi niteliğinde. En güzel tercihi siz kendi zevkinize göre yaparak, hangi yemeği ve yanında hangi çayı tercih edeceğinizi siz belirleyin ve keyfini çıkarın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder