10 Temmuz 2017 Pazartesi

Kendi Soğuk Çayını Kendin Yap

Soğuk Çaylarla Sağlıklı Serinlik …

Çay sadece soğuk havalarda içilir anlayışı artık çok uzaklarda kaldı. Çay keyfimizi sıcak havalarda sürdürmek de pratik ve kolay bir hal aldı çayseverler için.

Günlük hayatımızda farklı seçenekleriyle sudan sonra en çok tercih edilen içecek olan çay kışın içimizi ısıtırken, sıcak havalarda da serinletir ve ferahlatır.Hem de çok farklı lezzet seçenekleriyle.

Çay bitkisi sağlık yönü çok yüksek bir bitkidir ve ne kadar az işlem gördüyse bu özelliklerini daha çok korur. En çok işlem görmüş haliyle bile özellikler tamamen yitirilmez sadece azalmış olur. Antioksidan ve hücre yenileyici oranı yüksek, metabolizma hızlandırıcı, bağışıklık sistemi güçlendirici, dinçlik ve zindelik verici, sinirleri yatıştırıcı özellikleriyle hem kış hem yaz mevsimlerinde hayatımızda mutlaka olması gereken sihirli bir içecektir.

Sıcak demlemekte hepimiz artık gayet bilinçliyiz, peki soğuk olarak nasıl hazırlamalı ve tüketmeli, hangi çeşitleri tercih etmeliyiz? Soğuk çay hazırlarken iki farklı yöntem kullanabiliriz. Bir tanesi sıcak demlediğimiz çayı aromasını en sağlıklı şekilde muhafaza edebilmesi için buzla ani bir şekilde soğutmak, diğeri normal su ile buzdolabında bekleterek son dönemlerde popüler olan soğuk demleme yöntemini kullanmak.

İçine meyve dilimleri, limon ve taze nane koyarak hem görsel olarak hoş bir sunum hem de lezzetli bir soğuk çay keyfi yapabilirsiniz.

Sıcak çay demlerken 150 ml sıcak suda 1 tatlı kaşığı ölçüsünde çayımızı demleriz. Soğuk çay yaparken daha yoğun bir öz hazırlamak için 150 ml sıcak suda 3 tatlı kaşığı çayımızı 5 dk demledikten sonra büyük bir soğuk çay bardağını buzla doldurup, sıcak çayımızı direkt olarak buzun üzerinde süzerek soğuk çayımızı elde etmiş oluruz. Tabi isterseniz ölçüyü arttırarak bir sürahi kadar bir soğuk çay hazırlayarak 2 gün boyunca buzdolabında muhafaza edebiliriz.

Soğuk çay demlemek için 200 ml normal ısıdaki içme suyuna 3 tatlı kaşığı çay koyup buzdolabında 6 saat kadar demlenmeye bırakırız. 6 saat sonra içinden çay posasını çıkardıktan sonra 2 gün boyunca buzdolabında saklayabiliriz.

Yöntemlerden ikisi de aslında hazırlaması oldukça kolay ve yazın içilebilecek en sağlıklı ve katkı maddesi içermeyen doğal içecekler. Tabi ki doğal yollarla tatlandırmak daha sağlıklı olacaktır. İçine atacağımız tatlı meyveler ve nane ile soğuk çaylar şeker katmadan da içilebilir. Ama kesinlike şekerden vazgeçemem diyenlerdenseniz az miktarda kullanacağız agave şurubu, stevia gibi doğal tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz.

Tea&Pot çayları ile keyifli soğuk çaylar hazırlamak isterseniz tüm çay çeşitleri ile yukarıdaki tarifleri baz alarak soğuk çayınızı hazırlayabilirsiniz. Tropikal yeşil çay, bahar çayı, chai masala, şeftalili beyaz, limonotu&rooibos en çok tercih edilen soğuk çaylarımızdan olup www.teapot.com.tr online satış sitemizden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Bol buzlu ve sağlıklı soğuk çay keyifleriniz olsun …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder