11 Şubat 2018 Pazar

Hıgh Tea Nedir?


İşimizin en sevdiğimiz yanlarından biri de farklı konseptlerde çay workshopları düzenlemek. Bunlar arasında İngilizler’e özgü High Tea konseptli olan etkinliğimiz gerek içeriği gerek aksesuarları ile tabi ki diğerlerine göre biraz daha farklı oluyor.

Peki nereden geliyor High Tea kültürü? Çay 1657’de İngiltere’ye sıçramış, ancak fiyatım yüksek olması sebebi ile halkın kullanımı XVIII. Yüzyılda gerçekleşmiştir. İngiltere’nin kendine özgü çay kültürünün temelleri ilk olarak 1600’lü senelerde Kraliçe Anne’in uzak doğudan getirttiği çaylarla atılıyor. 1800'lü yıllarda İngiltere'de sabah ve akşam yemeği olarak iki öğün yemek yermiş. Özellikle akşam yemekleri çok ağır ve geç saatlerde yenirmiş. Yedinci Bedford düşesi Anna, diyabet hastası olduğu için yemek saatlerinin aralarında açlıktan bayılıyormuş. Bu yüzden saat beş civarları odasına çay ve atıştırmalık kurabiye söylermiş. Bu alışkanlığı etrafındaki kişilere de yayılmış. Zamanla arkadaşlarını odasına çağırarak beş çay partileri yapmaya başlamış. Bu davetler Kral Edward'ın da hoşuna gitmiş ve bir süre sonra o da çay partileri düzenlemeye başlamış. Sarayda başlayan bu etkinlik zamanla tüm İngiltere'ye yayılmış.

Low Tea (Düşük Çay) ve High Tea (Yüksek Çay), İngiliz çay seremonisine dair en önemli iki konsept. İsimler kullanılan masaların yüksekliklerinden geliyor, Low Tea daha çok alçak masalarda, öğleden sonra atıştırmalık yiyeceklerle 3-5 arasında servis ediliyor. High Tea ise daha geç saatlerde (5 ve sonrası), akşam yemeği yerine geçecek kadar kapsamlı bir menüyle daha yüksek masalarda servis ediliyor. 

Peki İngilizler neden çaylarına süt katarlar?İlk dönemlerde bardağı ısıtmak için süt bardağa dökülüyorken daha sonra doğrudan çay bulunan bardağa dökülmeye başlanmış. Eğer sütü bardağa önce dökerseniz bardağı çatlamaktan engelleyebilirsiniz, eğer sütü daha sonra eklerseniz farklı bir aroma katarsınız. Bu iki seçenek arasında gidip gelen İngilizler son olarak sütü çaya eklemeyi tercih etmiş.

Beş çayı kültürünün kuralları
1- Servis edilen yiyeceklerin çoğunlukla çatal, bıçak kullanılmadan yenebilecek şeyler olarak seçilmesi gerekiyor.
2-Bardağı kibar ve düzgün bir şekilde tutmak.
3- Servis eden kişi muhabbeti bölmemeli.
4- Çok ağır yiyecekler yerine hafif atıştırmalık kurabiye ve kekler tercih edilir.
5. Misafirlerin tabağına konulanlar bitirilmezse ayıp olarak kabul edilir ve bir sonraki davete çağırılmazlar.
6- Beş çayında kesinlikle sallama çay kullanılmaz. Sallama çayla yapılan beş çayı özensiz ve misafirine yapılan haksızlık olarak görülür.
7- Her kişinin masasında mutlaka sıcak süt ve şekeri özel porselenler içerisinde bulunur.

Çay bitkisi bu farklı sunumla İngiliz kültüründe böylesine gösterişli bir yer bulmuştur kendisine.Her zaman mümkün olmasa da arada böylesine bir çay ziyafeti yapmak ve o dönemleri ve çayın sihirli dünyasını konuşmak bizler ve davetliler için çok keyifli bir çay molası oluyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder