Çay çeşitleri ne kadar çoksa çaylarımızla karışım yapabileceğimiz bitki çeşitleri de bir o kadar da sınırsız. Hem lezzetli hem sağlıklı çay karışımları ile keyifli çay saatlerimiz olması dileğiyle bu yazımızda bizim de karışımlarımızda kullandığımız bu bitkilerden bazılarına değinmek istedik.
Limon otu gevşetici, kaygı giderici ve sinir uyarıcısı görevi görmektedir. Böylelikle de gerginliği azaltmakta, uykuyu teşvik etmekte ve zihni yatıştırmaktadır. 2014 senesinde Beslenme Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, limon otu ürünlerinin ruh hali ve performans üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ortaya konuldu. Diğer taraftan limon otu içeceklerinin düşük kaygı düzeyi ve daha kuvvetli hafıza ile ilişkili olduğu belirlendi. Limon otu doğal bir antioksidan, virüs önleyici, sıkılaştırıcı, antimikrobiyal ve antispazmodik bileşendir. Yaprakları fenolik bileşenler ve flavonoidler açısından son derece zengindir. Düzenli olarak limon otu çayı tüketmek cildinizi daha genç bir görünüme kavuşturur, dikkati ve tetikliği arttırır, hafızayı keskinleştirir, karaciğeri destekler, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutar ve iştahı arttırır. Limonotu tüm çay çeşitleriyle karışım yapılarak daha lezzetli şekilde tüketilebilir.
Hibiskus çayı kan basıncını kontrol altında tutmak için en iyi seçeneklerden birisidir. Hibiskus bitkisi bünyesinde kötü huylu kolesterollerin oksidasyona uğramasını engelleyen antioksidanları içerir ve aynı zamanda kolesterolü düşürür, sindirimi kuvvetlendirir, bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihaplanma sorunlarını azaltır, karaciğer sağlığını destekler, kanser riskini azaltır ve metabolizmayı hızlandırarak sağlıklı ve kademeli bir zayıflama süreci sağlar.Kırmızı rengi ve ekşimsi aromasıyla her çay sınıfına yakışacak bir bitkidir.
Kuşburnu bitkisi bağışıklığı kuvvetlendiren C vitamini açısından son derece zengindir. Kuşburnu bir adet portakaldan 20 kat daha fazla C vitamini ihtiva etmektedir. Son derece kuvvetli bir antioksidan olan C vitamini, bağışıklık sistemi ve doku sağlığı açısından çok önemlidir. C vitamini hem virüs hem de bakteri kaynaklı enfeksiyonlara karşı mücadele etmektedir. Antioksidanlar cildin esneklik ve sıkılığını düzenleyerek, ince çizgiler, derin kırışıklıklar ve kahverengi yaşlılık lekeleri gibi yaşlanma belirtilerini azaltır. Üstelik kuşburnu böbreküstü fonksiyonlarını arttırarak bireye daha çok enerji ve zindelik kazandırır.
Taze ve kuru haliyle tüketilebilen zencefil antioksidan, antibiyotik, bulantı önleyici, spazm önleyici, mantar önleyici, virüs önleyici ve öksürük giderici özelliklere sahiptir. Zencefil çayı tüketmek mide bozulmalarını hafifletir, bulantıyı bastırır, stresi azaltır, soğuk algınlığıyla mücadele eder, adet sancılarını azaltır, bağışıklığı kuvvetlendirir, kan şekeri seviyesini normale çeker, iştahı düzenler ve mide ekşimesi ile şişliği giderir.
Çay veya bitki çayı ne içiyorsak içelim aslında hepsinin farklı özellikleri ve faydaları olduğu yıllardır biliniyor. Ama her zaman özellikle değindiğimiz gibi her kişinin bünyesi kendine özeldir ve farklı bir sağlık durumu söz konusu ile doktorunun önerileri doğrultusunda kendine en uygun çayı seçmek en doğru yol olacaktır.
Mutlu haftalar …
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder