26 Kasım 2017 Pazar

Hoşgeldin Kış

Evet, artık havalar iyice soğudu. Soba, şömine, kalorifer bu soğuk günlerde evlerimizi ve bizi ısıtmak üzere harıl harıl çalışmaya başladı. Özellikle akşamları hem içimizi ısıtıcak hem de sağlığımıza katkıda bulunacak sıcak birşeyler içmek istiyoruz.

Tabii ki her dönemde olduğu gibi bu soğuk akşamlarda da bizleri bekleyen sıcak çay alternatifleri var. Antioksidan deposu beyaz çay ve yeşil çay, içeriğindeki polifenol bileşikler sayesinde vücut direncini artırır. Çeşitli baharatlarla ve kuru meyvelerle karışım yaparak farklı çay keyifleri yaşayabiliriz. Bakteri ve virüslerle savaşta antiseptik olan ve ağrı kesici özellikleri bulunan baharatlar kış mevsimi için en iyi alternatiflerdir. Bunlardan tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve zerdeçal en çok tercih ettiklerimiz tabi ki. Çay bitkisi dışında çiçek ıhlamur, ekinezya çiçeği, adaçayı, papatya ve hibisküs gibi bitkilerin ve farklı meyvelerin kurusu da hem bağışıklık güçlendirici hem de antiseptik özelliktedirler. Farklı bitkileri karışım yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta bitkileri ve vücudumuzu tanımaktır. Çünkü bazı bitkilerin bazı rahatsızlıklarda kullanılmaması ve bazı bitkilerin birbiriyle karıştırılmaması hassas bir noktadır. Bilgiye ulaşmanın bir tık ötede olduğu zamanımızda bitkiler hakkında da bilgi edinmek çok da zor değil. Baharatlı karışımların olduğu çay çeşitlerini evinizde sıcak sütle demleyerek farklı lezzetler tadabilirsiniz. Online sitemizde de olan chai masala, rooibos chai gibi baharat karışımlarının yoğun olduğu çayları 2-3 dakika sıcak sütle kaynattıktan sonra süzüp faydalı bir sütlü çay eşlik edebilir soğuk günlere. Bizim de sık sık tükettiğimiz üç favori kış çayı karışımını sizlerle paylaşmak isteriz .

Damak tadınıza göre bir tatlı kaşığı yeşil çay veya beyaz çay, ikişer parça  olacak şekilde tarçın, zencefil, karanfil, portakal kurusu ve bir parça yıldız anason 200 ml sıcak suda 5 dk. demlenir ve süzülür.

Ekinezya çiçeğini tek başına demlemek bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için çok faydalıdır. İsteğe göre içine çok az karanfil ve tarçın da ekleyebiliriz.

Çiçek ıhlamur, ekinezya yaprakları, 2-3 karanfil, tarçın, zencefil karışımı da hem antiseptik özellikte hem de direnç arttırmaya yardımcı bir karışımdır.

Soğuk günlerde içimizi ısıtacak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye yardımcı birçok farklı karışım yapılabilir aslında ve içlerinden biri mutlaka sizin favori kış çayınız olmaya adaydır.

İzmir Çay Festivali


Geride bıraktığımız 3 günün ardından en tatlı ve keyifli yorgunluğu yaşıyoruz. Heyecanla beklediğimiz ve özenle hazırlandığımız İzmir Çay Festivali, Alsancak Tren Garının büyülü atmosferinde gerçekleşti.

Bizim dışımızda İzmir dışından gelen farklı çay firmaları vardı. Birlikte çaylar tattık, fikirler paylaştık, rakip değil dost olmayı, birlik olmayı konuştuk. Çünkü çay insanları birleştirir, kaynaştırır. Bunun ne kadar doğru olduğunu 3 gün boyunca bir kez daha deneyimlemek bizleri çok mutlu etti. Ayrıca bizleri görmek için özellikle festivale gelen TEA&POT dostlarıyla tekrar bir araya gelmek çok harikaydı. Festival boyunca bol bol tadım yapıldı. Çay atölyeleri, söyleşiler, dans ve konserler vardı. Hem eğlendik hem çayları konuştuk bol bol. Ülkemiz her ne kadar bir çay ülkesi olsa da farklı çay çeşitlerini hala yeni yeni tanıyoruz. Soran merak eden, deneyen, yorum yapan birçok çay sever geldi festivale. Bu tarz festivaller hem bilgilendiriyor hem eğlendiriyor. Organizasyonu düzenleyen Opra Team de canla başla çalıştı, herkesin taleplerine anında yanıt verdi. Çözümler buldu. Hem şehrimizde hem ülkemizde bu tarz festivallerin daha da artması dileğiyle az yazı çok resim diyoruz ve festivalden bazı kareleri sizinle paylaşıyoruz .
Ayrıca festival boyunca bizi ve misafirlerimizi dinlendiren masa ve sandalyelerimiz için sevgili ENA Chairs’e, Standımıza hayat enerjisi veren bitkilerimiz için sevgili Plantsta Botanik & Cafe’ye, Mükemmel tasarımları için sevgili Zeyn's Atelier’e ve harika Fotoğraflar için sevgili F:29 Visual’a ve Coffeel.izmir'e teşekkür ederiz
Güzel bir hafta olsun…

5 Kasım 2017 Pazar

Çay Kültürleri



Yüzyıllar öncesinde Çin’de keşfedilen çay bitkisi, şimdi ne kadar çok ülkede ve ne kadar farklı çeşitlerde içiliyor değil mi? Çin çayı, Japon Çayı, Fas Çayı, Türk Çayı ve daha onlarcası. Aslında içilen bitki ve yapılan çay keyfi her ne kadar ortak olsa da her ülkenin kendi kültürü doğrultusunda bir çay ritüeli oluşmuş.

Çin, çayın ve çay kültürünün doğduğu ve burdan bütün dünyaya yayıldığı yerdir, kendi kültürlerine özgü çay evlerine ve farklı çay çeşitlerinin elde edildiği çok geniş çay tarlarlarına sahiplerdir. Misafirlere çay ikram etmek bir gelenektir. Halkın sevdiği çay, bölgelere göre değişir. Her bölgenin de kendine özgü çay demleme yöntemi vardır. Çeşit çeşit çayın satıldığı pazarlar ve çay dükkanlarında insan kokular ve farklı aromalar içinde kendini kaybedebilir gerçekten de.

Japonya’da çaya bir sanat olarak ayrıca değer verilir, çay seremonileri çok özeldir. Çayın felsefesi ayrı bir öneme sahiptir. Özel çay evlerinde gerçekleştirilen seremonilerde öncelikli olan konukları en uygun ve en zarif bir biçimde ağırlamaktır. Farklı çay varyetelerine sahip oldukları için Japon çaylarının yaprakları ve aromaları Çin çaylarına göre daha farklıdır, ağırlıklı olarak yeşil çay içilir. En popüler çaylardan biri olan matcha çayı yüksek sağlık özellikleriyle de birçok ülkeden tercih edilmekte ve çırpma yöntemiyle hazırlanmaktadır.

Çayla 17.yüzyılın sonunda sömürgesi Hindistan vasıtasıyla tanışan İngilizler için çay, zamanla çok popüler bir içecek oldu. Çayın ilk başlarda pahalı olması, yaygın bir içecek olmasını engelledi. Bu da çayı üst düzey toplantılara özgü bir şölen, prenslere ve asillere ayrılmış bir hediye haline getirdi. En çok tercih edilen çay bergamot esansı ile harmanlanarak hazırlanan bir siyah çay çeşidi olan Earl Grey’dir ve çayın yanında genelde süt de sunulur. Akşamüstü yapılan beş çayı buluşmaları İngiltere’de ayrı bir gelenek haline gelmiştir.

1900’lü yıllarda tam anlamıyla çay üretimi ile tanışan ülkemizde de bir fincan sıcak çayın ayrı bir önemi vardır. Sohbetlere eşlik eden, kışın içimizi ısıtan, rahatlatan bir fincan çay her durumda ikram edilebilir. Genel olarak siyah çay tüketilse de özellikle son dönemlerde yeşil çay ve beyaz çay çeşitleri de hayatımıza girmiştir. Farklı yörelerimizde demleme ve sunum çeşitliliğiyle de çay tarihine farklı katkılarımız olmuştur. Kıtlama yapmak, ince belli bardakta çay içmek ayrı bir keyiftir ülkemizde.

Her ülkenin çayı demlerken, sunarken ve içerken farklı gelenekleri vardır. Rusya’da her öğünde çay içilir. Fas’ta her çaya mutlaka bolca nane eklenir. Hindistan’da baharatların yoğun kullanıldığı çaylar popülerdir. Tibet’te acı çay içmek için saatlerce demleme yapılır. Ülkelerin çay geleneği farklılık gösterse de tüm gün boyunca bize eşlik eden çay aslında hayatımızın keyifli bir parçasıdır.




Çay Kitabı ( Kakuzo Okakura)